Bij

Kosten groendak: van aanschaf tot onderhoud én financiële voordelen

Een groendak van sedum is goed voor het milieu, je gezondheid en de isolatie van je woning. En natuurlijk hartstikke mooi. Maar wat gaat een sedumdak kosten? En hoe helpt subsidie daarbij? We leggen het hier aan je uit.

De populairste soort groendaken

Een extensief groendak is een groendak dat is begroeid met vetplantjes. Ook wel: sedumplanten. Daarom wordt het ook wel een sedumdak genoemd. Deze groendaken zijn het meest geschikt voor daken van woningen, bijgebouwen en bedrijfspanden omdat ze licht zijn, eenvoudig aan te leggen en om weinig onderhoud vragen. En zijn daardoor razend populair.

De voordelen van sedumdaken
Maar groendaken van sedum hebben nog veel meer in huis. Ze voorkomen wateroverlast, zuiveren fijnstof uit de lucht, isoleren je huis beter en bieden een fijne plek aan bijen, vlinders en allerlei andere insecten.

Niet zo gek dus dat je overal groendaken tegenkomt – op garages, carports, daken van bedrijfspanden en bungalows, aanbouwen en tuinhuizen. Zelfs op bushokjes in steden kom je ze nu tegen. Eigenlijk wil iedereen wel een groendak. Jij ook?

Word ook een Dakvergroener!

Maar dan wil je natuurlijk eerst weten: wat gaat een sedumdak kosten?

We kunnen ons voorstellen dat je je afvraagt wat voor prijskaartje er aan een sedumdak hangt. Wat is de aanschafprijs per vierkante meter? Wat zijn de kosten voor installatie en onderhoud? En hoe zit het eigenlijk met subsidie en ander financieel voordeel?

We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Kosten sedumdak

De kosten voor de aanschaf van een sedumdak variëren omdat er verschillende soorten groendak-systemen bestaan. Wat je kiest heeft vooral te maken met:

  • de hellingshoek van je dak
  • het gewicht dat jouw dak kan dragen
  • het groendak-systeem dat je wilt
  • het installatiegemak van het systeem

Klinkt ingewikkeld? Dat begrijpen we. Zoals je hier kunt zien werken we met vier verschillende soorten sedumdaksystemen – allemaal van uitstekende kwaliteit en adembenemend mooi, maar met hun eigen kenmerken en prijs.

Een eenduidig antwoord is dus helaas niet mogelijk. Maar gemiddeld genomen ligt de aanschafprijs van een sedumdak tussen € 46,95 en € 68,95 per vierkante meter.

Vraag een offerte aan Bestel direct

EPDM of wortelwerend doek?

Wat je altijd in je berekeningen moet meenemen is de bestaande dakbedekking. Nieuw bitumen is bijna altijd wortelwerend en heeft geen extra bescherming nodig. Maar is je dak bedekt met bitumen en ouder dan tien jaar? Dan wel. En is het verstandig om een wortelwerende onderlaag aan te brengen die je dak beschermt. De kosten van wortelwerend doek zijn € 3,75 per vierkante meter.

Is je dak is bedekt met EPDM (dakbedekking van een flexibele soort rubber)? Dan heb je geen extra wortelwerende laag nodig en komen er dus geen extra kosten bij.

Dit heb je waarschijnlijk ook nodig

Scheidingsstroken, bladvangers, dakrandprofielen en grind zijn allemaal dingen die je kunt gebruiken voor een goede aanleg van je sedumdak. Wat je precies nodig hebt hangt af van de situatie van je dak en het systeem dat je kiest. Heb je nog geen idee? Neem dan even contact met ons op. Onze groendak-experts kunnen je er namelijk alles over vertellen!

Sedumdak prijs installatie

Heb je weinig tijd of ben je niet zo handig? Dan kun je ons inschakelen om je sedumdak aan te leggen. De kosten daarvan verschillen iets per type systeem en de hoeveelheid. Maar uiteraard ook het soort dak, of het goed bereikbaar is, etc.

Wil je het precies weten? Vraag dan heel makkelijk een offerte aan.

Zelf je groendak installeren

Als je een beetje handig bent – of handige vrienden of buren hebt – leg je gewoon zelf je groendak aan. Dat kost je namelijk helemaal niets! Nou ja, een dagje van je tijd. Leuke klus voor in je vakantie!

Groendak prijs onderhoud

Het onderhoud van een sedumdak kost ook helemaal niets, want ook dat doe je zelf. Het enige wat je hoeft te doen is twee tot drie keer per jaar wat onkruid verwijderen en de afvoeren controleren en eventueel vrijmaken van bladeren en ander vuil.

En wil je extra sterke en mooie sedumplantjes? Dan kun je ze een keer per jaar bemesten met Groendak Meststof. Een emmer van 1 kilo is genoeg voor een dak van ongeveer 30 vierkante meter en kost € 14,95.

Subsidie en belastingvoordeel groendaken (en sedumdaken)

Je hebt nu een goed beeld van de eerste kosten van een sedumdak. Maar dat alleen geeft nog geen reëel beeld – er bestaan namelijk drie aantrekkelijke regelingen voor particulieren én ondernemers.

Veel gemeenten dragen namelijk graag een steentje bij aan vergroening van hun stad of dorp. Dat doen ze door subsidie te geven aan particulieren die een groendak installeren. En die subsidie kan oplopen tot wel 50% van het volledige bedrag.

En voor bedrijven en ondernemers heeft de Belastingdienst twee heel interessante regelingen: de MIA en de Vamil. Hier in dit blog vertellen we je meer over deze twee regelingen.

Financiële voordelen groendaken (en sedumdaken)

Een sedumdak is een uitstekende investering. Voor het milieu natuurlijk, maar ook voor jezelf of je bedrijf. Want een groendak verdient zichzelf supersnel terug. Dat komt doordat de levensduur van je dak minstens wordt verdubbeld, je energierekening lager wordt en je zonnepanelen wel 10- tot 25% meer rendement opleveren.

En bovenop dat alles komt ook nog dat woningen en bedrijfspanden met één of meer groendaken tot wel 8% meer waard kunnen zijn bij verkoop. [*]

Vraag een offerte aan Bestel direct

Een groendak is dus heel aantrekkelijk!

[*] bron: www.groenkennis.net