Bij

Wat zijn de voordelen van een groendak?

Een beter milieu begint bij jezelf. Het is tegenwoordig dan ook de normaalste zaak dat je afval netjes scheidt en rekening houdt met je energieverbruik. Maar je kunt heel makkelijk nog een stapje verder gaan.

Met een groendak van sedum op je carport, aanbouw of garage bijvoorbeeld. Daarmee draag je pas écht je steentje bij aan een beter milieu. Een sedumdak zorgt namelijk voor schonere lucht en meer flora en fauna: een gezonder leefklimaat dus! Maar een sedumdak heeft nog veel meer voordelen. En die zetten we graag even voor je op een rijtje.
 

De voordelen van een groendak zijn per onderdeel beschreven:

 1. De financiële voordelen van een sedumdak: wordt je portemonnee blij van
 2. Minder wateroverlast: minder overlopende putten in de straat
 3. Biodiversiteit: meer en gelukkigere beestjes
 4. Voordelen voor je gezondheid: frissere lucht en lekker rustig
 5. Energie besparen: ook een blije bankrekening

Vraag een offerte aan Bestel direct

 

1. De Financiële voordelen van een Sedumdak

Afgezien van een veel gezondere aarde, heeft een groendak met sedum ook een heel positief effect op je uitgaven. Het worden er aanzienlijk minder namelijk. Zo maak je bijvoorbeeld aanspraak op groendak subsidie.

Even in cijfers:

 • Huizen met een of meer sedumdaken zijn gemiddeld 4 tot 8 procent meer waard, want die zijn energiezuiniger, beter geïsoleerd en reduceren CO2 uitstoot.
 • Een sedumdak aanleggen en onderhouden over een periode van 50 jaar, is 26 procent goedkoper dan een traditioneel zwart dak aanleggen.
 • Veel gemeenten geven graag subsidie voor een sedumdak omdat het zo goed is voor ons milieu. Rotterdam bijvoorbeeld betaalt 15 euro per vierkante meter aan je terug.
 • Een traditioneel zwart dak gaat 20 tot 25 jaar mee. Een dak met een sedum wel 40 tot 50 jaar. Dat is het dubbele!
   

2. Minder wateroverlast

Het regent tegenwoordig vaker en langer en daardoor staan straten en kelders vaker onder water. Maar daar kun je wat aan doen. Een sedumdak vermindert wateroverlast met wel 45 tot 70 procent. Dat komt doordat de sedumplantjes heel veel water kunnen opnemen en verdampen. Het riool wordt daardoor minder belast en dat bespaart ook weer zuiveringskosten.
 

3. Biodiversiteit

De insecten in ons land hebben het zwaar. Er is steeds minder groen te vinden en daardoor ook steeds minder insecten. Dat is natuurlijk hartstikke slecht voor ons milieu. Maar jij kunt ze helpen. Vlinders, bijen en andere nuttige insecten eten graag van sedumplantjes en kunnen daardoor veel beter overleven. Als jij dus een sedumdak aanlegt, help je ze enorm!
 

4. De voordelen voor je gezondheid

Afgezien van het feit dat je natuurlijk heel gelukkig wordt van je prachtige groene sedumdak, heeft een het nog meer positieve effecten op je gezondheid. Een groendak geeft namelijk zuurstof af en filtert fijnstof, wat samen zorgt voor een betere luchtkwaliteit. Ook dempt de begroeiing van een sedumdak geluid met wel 10 decibel: het wordt dus een stuk rustiger in en om je huis.
 

5. Energie - en dus geld - besparen

Als je minder energie verbruikt, draag je meteen bij aan een beter milieu. Ook niet onbelangrijk: je energierekening wordt ook een stuk lager.

Even in cijfers:

 • Sedumplantjes nemen veel water op en verdampen dat gemakkelijk weer. Dat proces onttrekt warmte aan je dak, waardoor het wel 4 graden koeler kan zijn in huis.
 • Is je dak wat ouder en heb je airconditioning? Als je een sedumdak aanlegt, kan je wel 75 procent besparen op het verbruik van je airco.
 • In steden is het vaak warmer dan in de rest van het land. Dat komt doordat er veel zwarte daken zijn die de omgeving verwarmen. Als er meer sedumdaken worden aangelegd, kan het zomaar 2 graden koeler worden in de stad.
 • Combineer zonnepanelen met een sedumdak en bespaar tot 20 procent op je energierekening. Zonnepanelen functioneren veel beter op een koel dak en sedum zorgt voor aanzienlijke verkoeling.

Een sedumdak is prachtig

Eerlijk is eerlijk: een zwart dak is ongezellig en saai. Dus hoe heerlijk zou het zijn om elke dag uitzicht te hebben op groen? Word je blij van! Met een sedumdak heb je dat supersnel en heel makkelijk voor elkaar.

Heeft een groendak dan ook nadelen?

Natuurlijk heeft een groendak ook nadelen, maar als je openstaat voor een kleine investering en een paar keer per jaar onderhoud plegen, zijn de nadelen verwaarloosbaar. Lees meer over nadelen van een groendak.

Vraag een offerte aan Bestel direct