Bij

Zijn er nadelen bij een groendak?

Duur, lekkage en veel onderhoud. Zomaar een paar nadelen van groendaken op een rijtje. Maar zijn die zo erg? Of valt het best mee en wegen ze niet op tegen de voordelen van sedumdaken? We leggen het aan je uit.

Is een groendak duur?

Je schaft al een groendak aan vanaf € 52,95 per vierkante meter. Dat valt sowieso al reuze mee. Maar het wordt nog aantrekkelijker, want veel gemeenten in Nederland geven subsidie voor een groendak. En dat is vaak 50% of meer.

Een rekenvoorbeeld: een aanbouw of overkapping met een plat dak is gemiddeld 18 vierkante meter. Een groendak inclusief subsidie en benodigdheden zou je dan nog geen € 500,00 kosten.

En de kosten die je op lange termijn bespaart zijn ook flink, want door een groendak gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee. Heb je ook zonnepanelen? Dan leveren die ook meer rendement op.

Een groendak is dus goedkoper dan je denkt! En heel voordelig voor je energierekening!

Heb je meer kans op lekkage door een groendak?

Als de conditie van je dak goed is, zorgt een goed aangelegd groendak niet voor lekkage. Hou daarom rekening met de volgende zaken om eventuele lekkages te voorkomen:

 • Laat de conditie van jouw dak controleren. Dan hoef je je geen zorgen te maken over lekkage.
 • Zorg voor een wortelwerende laag onder het sedumdak. Onze sedumdak-systemen hebben – of worden voorzien van – een wortelwerende laag die je dak beschermt tegen de wortels van onkruid.
 • Kies eventueel voor een grindrand rondom je sedumdak. Dit zorgt ervoor dat al het overtollige regenwater netjes in je afvoeren wegloopt.

Het enige nadeel is wel dat wanneer je dakbedekking onder je sedumplantjes gaat lekken, je lastiger bij je dakbedekking kunt komen.

Vraagt een groendak om veel onderhoud?

Een groendak heeft onderhoud nodig, maar het onderhouden van een sedumdak valt erg mee. Een groendak heeft alleen wat liefde en aandacht nodig. In het voorjaar verwijder je onkruid, controleer je of de afvoer nog goed doorloopt en verwen je de sedumplantjes met mest of sedumconditioner. En in het najaar doe je hetzelfde.

Is het lang warm en droog? Dan is het wel aan te raden om de sedumplantjes water te geven.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Wij hebben voor elk dak een perfect groendaksysteem. Voor platte en hellende daken tot een hellingshoek tot 25 graden en voor daken met een wat minder solide constructie. Neem ons lichtgewichtsysteem bijvoorbeeld. Dat is geschikt voor daken van 0 tot 5 graden helling, weegt maximaal 45 kilo per vierkante meter in verzadigde staat en kan dus op praktisch ieder dak geïnstalleerd worden.

Dus als je het niet erg vindt om een paar keer per jaar je dak op te klimmen en een kleine investering te doen, heeft een groendak geen echte nadelen. Integendeel.

Onze groendaken hebben eigenlijk alleen maar voordelen!

 • Je huis wordt 4 tot 8% meer waard
 • De zonnepanelen werken efficiënter
 • Je dakbedekking gaat tot 2 keer langer mee
 • Je hebt minder wateroverlast na zware regenval
 • In de winter blijft je huis of bedrijfspand warmer
 • In de zomer blijft je huis of bedrijfspand lekker koel
 • Elk gebouw ziet er mooier uit met een sedumdak
 • De lucht in de omgeving wordt schoner en dus veel gezonder
 • Je draagt bij aan meer biodiversiteit

Lees meer over de voordelen van groendaken.

Vraag een offerte aan Bestel direct