Is jouw dak geschikt voor een groendak van sedum?

Je wilt een groendak. Leuk! Maar dan heb je ook vragen, zoals: is mijn dak geschikt voor een groendak? Kan sedum op een bestaand dak? En is bitumen of EPDM beter? Hier geven we antwoord op al je vragen!

Elk dak is anders – daken verschillen in staat van onderhoud, hellingsgraad, constructie en soort dakbedekking. Als je graag een groendak van sedum wilt, is het natuurlijk belangrijk om te weten of je dak geschikt is.

Want: kan je dak het gewicht wel dragen, is het onderhoud van je dak wel goed genoeg en welke ondergrond is het best? En hoe zwaar is sedum eigenlijk? Deze en nog veel meer vragen bewoorden we hier. Want dan weet jij straks precies of jouw dak geschikt is voor een groendak.

  1. Is mijn dak geschikt voor een groendak?
  2. Kan sedum op elk plat dak?
  3. Kan sedum op een bestaand dak?
  4. Kan sedum op EPDM?
  5. Kan sedum op een (bestaand) bitumen dak?
  6. Hoe zwaar is een sedumdak?
  7. Welk gewicht kan mijn dak dragen?

 

Vraag een offerte aan Bestel direct

 

1. Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Over welke daken geschikt zijn voor een groendak kunnen we kort zijn. Bijna elk soort plat of schuin dak met een hellingsgraad van maximaal 25 graden is geschikt voor een groendak van sedum. Denk bijvoorbeeld aan het dak van een bungalow, aanbouw, garage, carport, bedrijfspand, veranda, overkapping of een tuinhuis.

2. Kan sedum op elk plat dak?

Wij werken met verschillende sedumdak-systemen. We hebben systemen voor platte daken, voor licht hellende daken, we werken met cassettes en een speciaal lichtgewichtsysteem. Zo kunnen we bijna iedereen blij maken met een sedumdak.

3. Kan sedum op een bestaand dak?

We vertelden hierboven al dat een groendak van sedum op bijna elk dak met een maximale hellingsgraad van 25 graden kan. En we hebben ook verschillende groendak-systemen, waardoor er bijna altijd wel eentje bij zit die perfect bij jouw situatie past. Maar het is natuurlijk wel belangrijk dat je dak in goede staat van onderhoud is. Twijfel je daarover? Dan kunnen wij een dakinspectie voor je uitvoeren.

4. Kan sedum op EPDM?

EPDM is een soort dakbedekking dat het best vergelijkbaar is met een soort rubber. Het is heel elastisch en sterk – regen, vorst en UV-straling hebben geen invloed op het materiaal. Het gaat gemiddeld 50 jaar mee en heeft heel weinig onderhoud nodig. EPDM is daarom ideaal als ondergrond voor een sedumdak.

5. Kan sedum op een bitumen dak?

Bitumen is een wat ouder materiaal, maar evengoed een prima ondergrond voor een sedumdak. Heb je bitumendakbedekking en is dit nog in goede staat? Dan kun je hier direct een groendak op plaatsen. Is jouw bitumen in slechtere conditie of redelijk verjaard? Neem dan contact met ons op.

6. Hoe zwaar is een sedumdak?

De sedumplantjes van een sedumdak kunnen veel regenwater vasthouden. Dat is mooi, want daardoor hebben ze weinig onderhoud nodig én heb je minder last van wateroverlast. Onverzadigd wegen de plantjes niet veel. Maar na een flinke regenbui worden ze zwaarder. Ons lichtgewichtsysteem weegt bijvoorbeeld 45-50 kilo per vierkante meter in verzadigde staat. En onze sedumtray cassettes ongeveer 80 kilo per vierkante meter.

7. Welk gewicht kan mijn dak dragen?

Wij hanteren daarvoor vaak een eenvoudige regel: als je over je dak kun lopen, is je dak geschikt voor een groendak. Dat is alvast een eerste stap. Daarna moet je uitzoeken welk gewicht jouw dak kan dragen. Een dak van beton kan het zwaarste groendak-systeem dragen. Maar een dak met een houten constructie bijvoorbeeld kan minder gewicht aan. Wil je de draagkracht van jouw dak laten uitrekenen? Neem dan contact op met een bouwkundige.