Groendak onderhoud

Net als je tuin, heeft ook je groendak onderhoud nodig. Al is onderhoud misschien wel een groot woord, liefde en aandacht klinkt beter. Want als jij 2 keer per jaar wat aandacht geeft aan je groendak, zie je dat meteen terug: de plantjes zullen blaken van gezondheid!

Zoals je vast al hebt gezien op onze website, werken wij met verschillende groendaksystemen: Allemaal prachtig om te zien en supermakkelijk te onderhouden.

bemesten van een groendak

Tips voor een gezond Groendak

Onderhoud voorjaar

Onkruid verwijderen

Ook onkruid groeit en bloeit in het voorjaar. Daarom moet je de groei daarvan even voor zijn en het onkruid vóór die tijd verwijderen. Dat scheelt je heel veel werk. Graspollen zijn ook een onkruid. Als je die tussen het sedum vandaan haalt, kan je een stukje sedum meetrekken. Geen paniek! Dat leg je gewoon weer terug, want sedum groeit heel snel en makkelijk weer vast.

Bemesten

Sedum is van zichzelf al een supersterk plantje. Maar met de juiste bemesting geef je de sedumplantjes nog wat extra power. En dat wil je. Mooie en sterke plantjes. Bemesten doe je met onze groendak meststof: makkelijk te verdelen korrels van meststof, die maar liefst 9 maanden actief zijn. Je hebt ongeveer 30 gram per vierkante meter nodig.

Tip! Spoel na het bemesten even je tegels en dakrand schoon. De korrels kunnen namelijk voor lichte schade zorgen.

Afvoer even checken

Goede afwatering is voor elk dak belangrijk, maar voor een groendak helemaal. De wortels van je sedumplantjes mogen niet te vochtig blijven. Controleer daarom altijd even of je afvoer nog goed doorloopt.

Onderhoud najaar

Bemesten

Herhaal de bemesting zoals je dat in het voorjaar deed.

Mos op je groendak

Als het lang heeft geregend of je bent vergeten om je groendak te bemesten (foei!), dan kan er mos ontstaan op je groendak. En dat is niet goed voor je dak. Ook mos kun je heel makkelijk bestrijden: strooi er gewoon wat kalk overheen en het zal snel verdwijnen.

Water geven

Het is niet nodig om het sedum hetzelfde te bewateren als andere beplanting in de tuin. Bij langdurige droogte (4 weken geen goede regenbui) is het van belang dat het dak geheel ‘verzadigd’ raakt met water net zo lang tot het water uit de afvoer loopt.

Indien tijdens en na het moment van aanleg er een droge periode is adviseren wij 3 dagen ná aanleg éénmaal flink veel water te geven. Daarna hoeft er geen water gegeven te worden. Tenzij de droogte 3-4 weken aanhoudt en het sedum een rode gloed krijgt.

Zoals je ziet valt het onderhoud van een groendak dus mee. Benieuwd geworden naar wat een groendak jou kost? Er zijn verschillende mogelijkheden voor groendak subsidie