sedumdak bemesten

Zo onderhoud je een sedumdak

Een sedumdak heeft onderhoud nodig, net als de planten in je tuin. Al is onderhoud wel een groot woord – liefde en aandacht klinkt beter. Want het onderhoud van een groendak van sedum valt hartstikke mee: je hoeft maar twee keer per jaar je dak op.

Weten hoe je een sedumdak het best kunt onderhouden?
Hier vertellen we precies hoe je een groendak van sedum onderhoudt. Want als je dat goed doet geniet je er lang van en heb je straks het mooiste sedumdak van de buurt! Maar we vertellen nog veel meer. Op deze pagina lees je:

  1. Welk sedumdak onderhoud doe je in het voorjaar?
  2. Welk sedumdak onderhoud doe je in het najaar?
  3. Hoe vaak moet je een sedumdak bemesten?
  4. Hoe kun je onkruid bestrijden op een sedumdak?
  5. Hoe bestrijd je mos op een sedumdak?
  6. Hoe vaak moet je een sedumdak sproeien?
  7. Wat kost het onderhoud van een sedumdak?
  8. Wat te doen bij schade aan je groendak van sedum?
  9. Welk soort sedumdak past bij jou?

 

Vraag een offerte aan Bestel direct

 

1. Welk sedumdak onderhoud doe je in het voorjaar?

Een groendak van sedum onderhouden is makkelijk en niet tijdrovend. Om je sedumdak blakend en gezond te houden hoef je maar twee keer per jaar je dak op. Appeltje-eitje dus. Dit onderhoud doe je in het voorjaar, zo rond april-mei:

  • Onkruid verwijderen
  • Bemesten
  • De afvoeren checken en schoonmaken

 

2. Welk sedumdak onderhoud doe je in het najaar?

Een zonnige dag in de herfst is een mooi moment om het najaars-onderhoud van je groendak van sedum te doen. Ook dat is ook weer supermakkelijk en zorgt ervoor dat jouw sedumdak sterk en gezond de winter doorkomt. Dit onderhoud doe je in het najaar, zo rond september-november: 

  • Onkruid verwijderen
  • Bemesten
  • De afvoeren checken en schoonmaken

 

3. Hoe vaak moet je een sedumdak bemesten?

Sedum is een supersterk plantje, maar met de juiste bemesting geef je de sedumplantjes nog wat extra power. En dat wil je. Mooie en sterke plantjes. Bemesten doe je twee keer per jaar met onze meststof. Je kunt kiezen voor 1 kilo groendak meststof en 5 kilo groendak meststof – net wat je nodig hebt. De korrels verdeel je heel makkelijk over je sedumdak en werken maar liefst negen maanden lang. Tip: spoel je tegels en dakrand altijd even schoon na het bemesten. De korrels zijn onschuldig maar kunnen wel voor lichte schade zorgen.

Koop meststof voor een sedumdak

 

4. Hoe kun je onkruid bestrijden op een sedumdak?

Net als je sedum, groeit en bloeit onkruid ook in het voorjaar. Het scheelt je enorm veel werk als je dat voor die tijd even met de hand verwijdert. Dan gaat onkruid minder woekeren en hoef je geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Onkruid verwijderen van een groendak van sedum doe je dus met de hand. Net als de graspollen die er soms tussen groeien. En trek je per ongeluk een stukje sedum mee? Geen paniek, dat groeit heel snel weer terug.

Tip: loop meteen ook de grindranden even na. Je hoeft ze niet schoon te maken, maar je kunt wel controleren of daar onkruid groeit en dat meteen verwijderen. 

 

5. Hoe bestrijd je mos op een sedumdak?

Als het lang heeft geregend of je bent vergeten om je groendak te bemesten, dan kan er mos ontstaan op je groendak. Geen groot probleem, maar het niet zo goed voor je dak. Zie je dat er mos groeit op je sedumdak? Dat bestrijd je snel en goedkoop door er wat tuinkalk overheen te strooien. Verwijder mos alleen in het voorjaar, want anders groeien kale plekken niet goed dicht.

 

6. Hoe vaak moet je een sedumdak sproeien?

Een tuin bewater je regelmatig. Een sedumdak hoef je niet (of niet zo vaak) te besproeien. Dat komt doordat sedum een heel slimme eigenschap heeft: het kan enorm veel water vasthouden. Maar heel soms is het tóch nodig:

  • Als het langer dan 4 weken niet goed geregend heeft

Sproei het sedumdak dan net zolang totdat het helemaal verzadigd is met water. Dat zie je als het water de afvoer in begint te lopen.

  • Als het droog is tijdens en na het aanleggen van je sedumdak

Wacht dan drie dagen (je sedumdak moet eerst nog even wennen) en geef het dan een keer flink veel water.

  • Als je groendak een rode gloed krijgt

Met een rode gloed geeft je sedumdak aan dat het te lang droog is geweest. Zie je een rode gloed? Geef je sedumdak ook dan een lekkere slok water.

 

7. Wat kost het onderhoud van een sedumdak?

De kosten van het onderhoud van een groendak van sedum zijn niet hoog. De enige kosten die maakt zijn de kosten voor de meststof, de tuinkalk en het water dat je verbruikt. Maar dat laatste kost natuurlijk niets als je water uit een regenton gebruikt.

 

8. Wat te doen bij schade aan een groendak van sedum?

Kauwen kunnen het heel interessant vinden om naar de larven van taxuskevers te zoeken tussen je sedumplanten en ze kunnen er soms een boeltje van maken. Heb je last van wat enthousiaste kauwen? Bestrijd de larven dan met een passend biologisch (!) bestrijdingsmiddel. De kale plekken tussen je sedum kun je dan bedekken met biologische moestuingrond en even extra bemesten en bewateren.

 

9. Welk soort sedumdak past bij jou?

Wij werken met maar liefst vier verschillende groendaksystemen. Die zijn allemaal even mooi en hebben hun eigen unieke eigenschappen. Elk dak en elke situatie is namelijk verschillend en we willen dat iedereen kan genieten van een mooi sedumdak.

Vraag een offerte aan Bestel direct