Bij

Groen dak met zonnepanelen? Doen!

Een groen dak met zonnepanelen: de ideale combinatie

Een sedumdak met zonnepanelen is de beste manier om geld te besparen. Zonnepanelen op een groendak leveren namelijk veel meer rendement op. Wil jij ook geld besparen met je dak? Lees dan snel verder!

Je kunt er eigenlijk niet meer omheen: als je nog lang wilt genieten van een gezonde aarde moet ook jij wat doen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Want met maar twee aanpassingen aan je huis of bedrijfspand draag je al je steentje bij aan een gezonder milieu.

En je doet je portemonnee er ook een heel groot plezier mee!

Groendak of zonnepanelen. Of liever allebei?

De meeste mensen kiezen voor een groendak óf zonnepanelen. Goed natuurlijk, maar wel een beetje zonde. Want je kunt beter voor allebei kiezen.

Zonnepanelen leveren namelijk veel meer rendement op in combinatie met een groendak.

En dat komt hierdoor.

Bitumen daken worden heet

De meeste platte of licht hellende daken zijn gemaakt van bitumen. Want dat is flexibel en heel sterk. Maar bitumen heeft één groot nadeel: het wordt ongelooflijk heet in de zomer – het kan wel 70 graden Celsius worden.

En dat vinden zonnepanelen niet fijn, want die kunnen niet zo goed tegen zulke hoge temperaturen. Zodra de ondergrond warmer wordt dan 25 graden Celsius, leveren ze al gauw 15% minder rendement op.

Daarom is het beter om zonnepanelen op een koel dak te plaatsen. Maar hoe doe je dat?

Maak je dak koel met een groendak van sedum

Groendaken van sedum zijn supermooi en milieuvriendelijk. Maar ze houden vooral ook je dak lekker koel. Dat komt doordat de sedumplantjes veel water in zich op kunnen nemen en daardoor een verkoelende werking hebben op dakbedekking. Met een groendak wordt je dak dan ook niet veel warmer dan maximaal 35 graden Celsius.

Hoe combineer je een sedumdak + zonnepanelen?

Het kan zo zijn dat je al zonnepanelen hebt maar nog geen groendak. Of andersom: je hebt alleen een groendak en nog geen zonnepanelen. Kan je dan evengoed voor een combinatie kiezen? Ja, dat kan in allebei de gevallen.

Een groendak rondom je zonnepanelen aanleggen

De beste manier om zonnepanelen met een groendak te combineren, is door het groendak om de zonnepanelen heen te installeren. Dan krijgen de sedumplantjes genoeg zonlicht en blijven ze gezond en mooi groen.

Ik wil ook een groendak!

Zonnepanelen op een groendak installeren

Maar als je al een groendak hebt, kun je daar ook prima zonnepanelen bovenop installeren. Het is dan wel belangrijk dat je kiest voor zonnepanelen met ruimte voor de sedumplantjes eronder. Die krijgen dan wat minder licht om mooi groen te worden, maar nog wel genoeg om lekker te kunnen groeien.

Wanneer kun je zonnepanelen niet met een groendak combineren?

Een groendak met zonnepanelen weegt natuurlijk best wat. Nu kunnen de meeste daken dat prima aan, maar je moet wel altijd goed controleren of jouw dakconstructie geschikt is. En dat is het enige. Voor de rest is er dus geen enkele reden om niet voor deze prachtige combinatie te kiezen.

Heb je al zin om geld te besparen en je steentje bij te dragen aan een mooiere wereld? Kies dan voor een groendak met zonnepanelen!

Of wil je nog meer weten? Hier vertellen we je alles over de voordelen van groendaken