Bij

Een sedumdak en kosten

Een sedumdak - op welke kosten moet je rekenen? Wat kosten de aanschaf en het onderhoud van een sedumdak bijvoorbeeld? En hoe zit het met subsidie en de voordelige regelingen voor ondernemers van de Belastingdienst? Hier een handig overzicht.

Als je een snelle en voordelige manier zoekt om je huis of bedrijfspand duurzaam te maken, dan is een sedumdak een goed idee. Dit soort groendaken zijn namelijk bijzonder geschikt voor de platte – of licht hellende – daken van woningen en bedrijfspanden. En voor bijgebouwen, zoals tuinhuisjes, veranda’s, aanbouwen, carports, garages en schuren.
 

Wat zijn de kosten van een sedumdak?
Een sedumdak aanleggen is een van de meest voordelige manieren om een gebouw duurzamer te maken. De aanschafkosten zijn over het algemeen laag omdat veel gemeentes tot wel 50% subsidie geven. En voor bedrijven heeft de Belastingdienst twee mooie regelingen.
 

Geld besparen met een sedumdak
Boven op de subsidie en het fiscaal voordeel komen nóg een paar mooie besparingen.

 • Sedumdaken vormen een beschermende laag op je huidige dakbedekking. UV en andere schadelijke weersomstandigheden hebben daardoor minder invloed op de staat van je dak en daardoor gaat je dakbedekking tot wel 2 keer langer mee.
 • Omdat sedumplantjes heel veel water kunnen vasthouden, heb je veel minder kans op schade door wateroverlast.
 • Combineer je zonnepanelen met sedum dakbedekking? Dan kun je rekenen op meer rendement van je zonnepanelen. De sedumplantjes zorgen voor een koeler dak en dat zorgt ervoor dat je zonnepanelen veel beter werken.
 • Heb je airconditioning of wil je dat graag? Ook daar heeft een sedumdak een positief effect op. Simpelweg omdat je huis koeler blijft en je airco minder energie verbruikt.
 • Je huis of bedrijfspand kan tot 8% meer waard worden.

Oké. Dit klinkt natuurlijk allemaal fantastisch, maar wat kost een sedumdak nu echt?
 

De kosten van een sedumdak op een rijtje
Om een goed beeld te schetsen van de aanschafkosten van een sedumdak, laten we je hieronder een rekensommetje zien. Met een aanbouw als voorbeeld. Stel:

 • je wil een sedumdak op je aanbouw van 18 vierkante meter
 • je kiest voor ons groendak lichtgewichtsysteem van € 47,95 per vierkante meter
 • jouw gemeente geeft 50% subsidie

Je nieuwe sedumdak kost dan € 431,55.
 

Extra benodigdheden sedumdak
Let op, je hebt vaak wel wat extra zaken nodig voor de installatie van je nieuwe sedumdak. Wortelwerend doek bijvoorbeeld. Maar ook scheidingsstroken, bladvangers, dakrandprofielen en grind. Als je jouw sedumdak op de goede manier installeert, heb je er namelijk het langst plezier van.

Wát je precies nodig hebt hangt af van het soort sedumdak dat je kiest en natuurlijk de situatie op je dak. Hier de kosten op een rijtje:

Wortelwerend doek € 3,75 per m2
Scheidingsprofiel (2 meter)  € 17,95 per stuk
Bladvanger va € 10,95 per stuk
Dakrandprofiel (2 meter)  € 37,50 per stuk   
Grind  € 5,95 per zak (20 kg)


Vind je het fijn als wij een persoonlijke berekening voor je maken?

Vraag een offerte aan Bestel direct 


Kosten onderhoud sedumdak
Een sedumdak is het makkelijkst te onderhouden soort groendak. Je gaat drie keer per jaar je dak even op en verwijdert wat onkruid, maakt de bladvangers vrij en verwent je sedumplantjes met wat meststof. Een emmer van 1000 gram heb je al voor maar € 14,95. Daar hoef je het dus ook niet voor te laten!

 

Sedumdak aanleggen: zelf doen of ons inschakelen?
Het is niet moeilijk of tijdrovend om zelf een sedumdak aan te leggen. Onze sedumdaken kunnen al binnen een dag zijn aangelegd. Het enige wat je nodig hebt is een paar extra handen van een goede vriend (of buur) en onze installatie-handleiding.

Begin je er liever niet zelf aan of je heb je geen tijd om je sedumdak aan te leggen? Dan kun je onze Sedumdak Installatieservice inschakelen.

Je ziet het: een sedumdak kopen, installeren en onderhouden hoeft helemaal niet duur te zijn. En een sedumdak is ook nog eens hartstikke goed voor het milieu, want:

 • Bijen en vlinders vinden sedum heerlijk – een sedumdak zorgt daardoor voor meer biodiversiteit
 • Sedum filtert fijnstof uit de lucht – de lucht rondom je huis of bedrijfspand wordt daardoor veel schoner
 • Omdat sedum zo veel water opneemt, worden de gemeentelijke rioleringen veel minder belast
   

Word jij ook een Dakvergroener?

Vraag een offerte aan Bestel direct