Bij

Groendaken zijn verplicht in deze stad

Deze stad verplicht groendaken in de strijd tegen klimaatverandering

De Zwitserse stad Basel is de eerste stad ter wereld die het wettelijk verplicht om platte daken te vergroenen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat groene steden, gezonde steden zijn. Hier lees je hoe ze dat aanpakken en vooral, waarom.

We brengen veel tijd door in onze steden – voor ons werk, maar ook voor sociale aangelegenheden en ander gezellig vermaak. Maar doordat er zo weinig ruimte is voor groen, hebben we steeds minder contact met de natuur.

Onderzoek wijst keer op keer uit dat dat groene steden gezonder zijn. Daarom is het belangrijk dat gebiedsontwikkelaars ruimte maken voor meer groen en biodiversiteit in stedelijke gebieden.

Vraag een offerte aan Bestel direct

Een groendak op ieder nieuwbouw- en renovatieproject

Basel – een grote stad in Zwitserland – bedacht daarom een slimme manier om natuur terug te brengen in stedelijke gebieden. Zij verplicht het de afgelopen 15 jaar om de platte daken van ieder nieuwbouw- en renovatieproject te voorzien van een groendak of daktuin.

Sinds die tijd is er al meer dan 1 miljoen vierkante meter aan groene daken aangelegd.

En dat maakt Basel de met stip de wereldleider als het om vergroenen van steden gaat.

Dr. Stephan Brenneisen is onderzoeker aan the Institute for the Environment and Natural Resources in Zurich en adviseert Zwitserse project- en gebiedsontwikkelaars al jaren om innovatiever om te gaan met groen. Hij wil dat ‘vergeten plekken’ in steden worden benut worden als duurzame oplossing in de strijd tegen energieverspilling en de steeds warmer wordende aarde.

‘We merkten dat platte daken niet werden gebruikt in Basel. Ze waren leeg, terwijl juist die plekken een waardevolle locatie zijn voor groen en natuur’, legt hij uit.

‘Daarom hebben we – samen met onze collega’s van de building department – deze gebieden geïntegreerd in onze gebiedsontwikkelingswetten. Er zijn richtlijnen vastgesteld die ervoor zorgen dat elk project in Basel op dezelfde manier wordt uitgevoerd.’

Basel met stip op 1 in de strijd tegen klimaatverandering

Door groen en natuur in de bouwwetten van Basel te verankeren, zorgen Brenneisen en zijn team ervoor dat de architectuur van de stad voor altijd is veranderd.

Als het gaat om de toekomst van klimaatverandering en stijgende temperaturen, ligt Basel dus mijlenver voor op de rest van de wereld.

Wat zijn de voordelen van groen en natuur in steden?

Meer groen in steden heeft ontelbaar veel voordelen – het gaat klimaatverandering tegen, maar het verbetert ook de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de wereldbevolking.

De University of East Anglia (Groot-Brittannië, red.) publiceerde begin 2021 een onderzoek dat liet zien dat voldoende toegang tot groen en natuur de kans op diabetes, hart- en vaatziekten, vroeggeboorte, stress en hoge bloeddruk voorkomt. De aanwezigheid van natuur heeft dus een belangrijk effect op de gezondheid van mensen.

–> bekijk hier de financiële voordelen van een groendak

Maar groen in steden heeft ook een positief effect op de huidige problemen door smog en luchtvervuiling. Wetenschappers blijven er daarom op hameren dat groendaken en daktuinen de effecten van deze schadelijke uitstoot aanzienlijk verminderen.

Meer groendaken en daktuinen in stedelijke gebieden hebben dus een groot effect op het klimaat en het welzijn van mensen

Bron: Euronews

Vraag een offerte aan Bestel direct