Bij

Van vegetatiedak tot natuurdak: verschillende benamingen voor een groendak

Vaak worden de termen sedumdak en groendak door elkaar heen gebruikt. Dit zijn niet de enige termen die we voorbij horen komen. Tegenwoordig komen er steeds meer benamingen voorbij om dit soort daken mee aan te duiden; bijvoorbeeld vegetatiedak of natuurdak. Dat kan verwarrend zijn. Daarom leggen wij hier alle benamingen van een groendak uit en waarin deze van elkaar verschillen.
 

Wat is een groendak precies?

De term 'groendak' duidt eigenlijk alle soorten daken aan die hieronder benoemd worden; het is een verzamelnaam. Vaak worden deze term en de term sedumdak door elkaar gebruikt. Dat komt doordat de meeste groendaken zijn voorzien van sedumplantjes. Maar eigenlijk is een groendak de overkoepelende term voor alle daken die wij hieronder toelichten.
 

De verschillende benamingen van groendaken


Een vegetatie dak

De naam vegetatiedak wordt gebruikt om aan te geven dat het groendak bedekt is met verschillende soorten vegetatie. Denk hierbij aan grassen, kruiden, mossen en sedumplanten. Met deze naam wordt het brede assortiment aan plantsoorten (vegetatie) aangeduid dat op dit type dak kan groeien. Vegatatiedaken zorgen voor nog meer biodiversiteit, maar zijn lastiger aan te leggen dan alleen sedum.

Levende daken

Doordat een groendak bestaat uit levende planten, wordt het ook wel een levend dak genoemd. Het benadrukt het levende aspect van deze begroeiing, in tegenstelling tot traditionele dakbedekkingen van bijvoorbeeld EPDM of golfplaten.

Een ecodak

In deze term zit het woord 'ecologisch' verwerkt en dat is precies wat de term moet benadrukken: de ecologische voordelen van groendaken. Ecodaken helpen om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook dragen ze bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit en bieden ze leefgebied voor verschillende dieren. Bijvoorbeeld bijen en vogels.

Biodiversiteitsdak / natuurdak

Deze term verwijst naar groendaken als onderdeel van de stedelijke ecologie. Ze helpen om de biodiversiteit in de stad te verhogen. Denk aan de verschillende planten die op zo’n dak aangelegd worden en de insecten die daarop afkomen. Om het makkelijker te maken, wordt dit soort dak ook wel een natuurdak genoemd.

Duurzame daken

Groendaken hebben uiteraard vele duurzame aspecten en dat wordt met deze term goed benadrukt. Enkele belangrijke duurzame aspecten zijn bijvoorbeeld:

  1. Dat deze daken het energieverbruik verminderen door isolatie;
  2. Dat ze de regenwaterafvoer verminderen waardoor er minder overstromingen plaatsvinden en;
  3. Dat je de levensduur van het dakmateriaal verlengt doordat groendaken bescherming bieden tegen weersinvloeden.

Milieudaken

Als laatste lichten we de term 'milieudaken' toe. Ook deze naam verraadt de betekenis eigenlijk al: hier ligt de nadruk op de milieuvoordelen van groendaken. Ze verminderen de ecologische impact van gebouwen. Bijvoorbeeld doordat deze daken de hitte-eilanden verminderen. Dit zijn stedelijke gebieden waar de temperatuur hoger ligt dan de omliggende landelijke gebieden, door veel gebruik van asfalt en beton. Hiernaast filteren milieudaken de lucht van verontreinigende stoffen en verminderen ze de koolstofafdruk van gebouwen.

Nu ben je op de hoogte van alle termen die worden gebruikt om groendaken aan te duiden. Deze termen benadrukken de verschillende aspecten waar groendaken aan bijdragen. Ontdekken welke sedumdaksystemen er zijn? Bekijk dan ons assortiment!

Vraag een offerte aan Bestel direct