Bij

Sedum schaduw of zon: de beste plek voor jouw sedumdak

Kun je de sedum beter aan de kant van het dak plaatsen waar vaak de zon staat, of is een schaduwrijke plek juist beter? Goed om te weten: sedum heeft én schaduw én zon nodig om goed te groeien. In deze blog lees je meer over de invloed van zon en schaduw op jouw groendak en wat de perfecte plek is om de sedum te plaatsen.
 

Hiervan profiteert jouw sedumdak in de zon

Planten hebben licht nodig om te groeien en dat is precies wat jouw sedumdak krijgt wanneer je het op een zonrijke plek plaatst. Sedumplanten doen het heel goed in warmte en hebben minder bewatering nodig dan andere planten. Je hoeft daarom ook minder water aan te voeren om op de planten te spuiten. Zo bespaar jij energie en dat is goed voor het milieu.

Twijfel jij of het sedum genoeg zonuren krijgt op het dak dat jij wilt vergroenen? Het is hiervoor belangrijk om de volgende vuistregel aan te houden: als het deel van jouw dak waarop je het sedumdak wilt leggen minder dan twee uur zon krijgt op een zonnige dag, is het geen goede plek. Wij denken graag met je mee om de juiste plek te vinden voor jouw groendak.
 

De voordelen van sedum op schaduwrijke daken

Jouw sedumdak moet naast zon, ook schaduw hebben. Schaduw reguleert de temperatuur op het dak. Hierdoor verdampt het water dat jij op de sedumplanten sproeit minder snel. Zo behoudt jouw groendak het vocht beter. Houd wel in de gaten dat jouw groendak geen overtollig vocht vasthoudt. Zie jij mos ontstaan op jouw sedum? Dan is het te vochtig.

Om ervoor te zorgen dat dat overtollige vocht weg kan, is het heel belangrijk dat je een goed afschot hebt: een dakoppervlak dat een beetje schuin loopt, zodat het overtollige (regen)water er gemakkelijk vanaf stroomt. Hierdoor blijft jouw sedum ook in de schaduw goed groeien.
 

De perfecte mix van zon en schaduw voor jouw sedumdak

Een groendak heeft dus zon- en schaduwuren nodig. Een combinatie van zon- en schaduwrijke plekken is daarom ook de sleutel tot een gezond groendak. Onze sedum bodembedekkers weten precies welke plek op jouw dak de juiste hoeveelheid schaduw en zon heeft om jouw sedumplantjes goed te laten groeien. Heb je een vraag over onze sedumdaken? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag een groenere en duurzamere leefomgeving te creëren.

Vraag een offerte aan Bestel direct