Bij

Nadelen groendak: waarom die heel erg meevallen!

Duur, lekkage en veel onderhoud. Zomaar een paar nadelen van groendaken op een rijtje. Maar zijn die zo erg? Of valt het best mee en wegen ze niet op tegen de voordelen van sedumdaken? We leggen het aan je uit.

Maar eerst: wat is een groendak?

Een groendak is een dak met beplanting. Zo simpel is het. We vertellen je hier alles over extensieve groendaken – dat zijn groendaken die zijn bedekt met een mix van supersterke sedumplantjes. Daarom worden ze ook wel sedumdaken genoemd.

*Wist je dat sedumplantjes een soort vetplanten zijn die heel veel water op kunnen nemen?

Je ziet ze steeds vaker. Op bedrijfspanden, woningen en alle soorten bijgebouwen, zoals een overkapping, carport, tuinhuis of garage bijvoorbeeld. Groendaken zijn dus populair en dat is niet voor niets. Maar daarover later meer.

Laten we het eerst eens over de nadelen van groene daken en sedum dakbedekking hebben. Welke zijn dat? En kan je het eigenlijk welk nadelen noemen? We beantwoorden al je vragen hieronder.

Vraag een offerte aan Bestel direct

Is een groendak duur?

Je schaft al een groendak aan vanaf € 44,95 per vierkante meter. Dat valt sowieso al reuze mee. Maar het wordt nog aantrekkelijker, want veel gemeenten in Nederland geven subsidie voor een groendak. En dat is vaak 50% of meer.

Een rekenvoorbeeld: een aanbouw of overkapping is gemiddeld 18 vierkante meter. Een groendak inclusief subsidie en benodigdheden zou je dan nog geen € 450,00 kosten.

En de kosten die je op lange termijn bespaart zijn ook flink, want door een groendak gaat je dakbedekking twee keer zo lang mee. Heb je ook zonnepanelen? Dan leveren die ook meer rendement op.

Een groendak is dus goedkoper dan je denkt.

En heel aardig voor je energierekening!

Heb je kans op lekkage door een groendak?

Als de conditie van je dak goed is, zorgt een groendak niet voor lekkage. Onze systemen hebben – of worden voorzien van – een wortelwerende laag die je dak beschermt tegen de wortels van onkruid. En we plaatsen altijd een grindrand rondom het groendak. Dat zorgt ervoor dat al het regenwater netjes wordt afgevoerd en niet tegen de dakranden opkruipt. Krijg je toch last van lekkage? Dan is er iets met je dakbedekking aan de hand. Laat je dakbedekking daarom altijd even controleren voordat je begint.

Vraagt een groendak om veel onderhoud?

Ook het onderhouden van een sedumdak valt mee. Een groendak heeft alleen wat liefde en aandacht nodig. In het voorjaar verwijder je onkruid, controleer je of de afvoer nog goed doorloopt en verwen je de sedumplantjes met mest of sedumconditioner. En in het najaar doe je hetzelfde. Is het lang warm en droog? Dan moet je de plantjes even opfrissen met wat water.

Is mijn dak geschikt voor een groendak?

Wij hebben voor elk dak een perfect groendaksysteem. Voor platte en hellende daken met een hellingshoek tot 25 graden en voor daken met een wat minder solide constructie. Neem ons lichtgewichtsysteem bijvoorbeeld. Dat is geschikt voor daken van 0 tot 5 graden helling, weegt maximaal 45 kilo per vierkante meter in verzadigde staat en kan dus op praktisch ieder dak geïnstalleerd worden.

Dus als je het niet erg vindt om een paar keer per jaar je dak op te klimmen en een kleine investering te doen, heeft een groendak absoluut geen nadelen. Integendeel.

Onze groendaken hebben eigenlijk alleen maar voordelen!

  • Je huis wordt meer waard
  • En je zonnepanelen werken efficiënter
  • Je dakbedekking gaat tot 2 keer langer mee
  • En je hebt minder last van zware regenval
  • In de winter een warmer huis
  • En in de zomer lekker koel
  • Gezondere lucht rondom je huis
  • Een fijne plek voor bijtjes

Vraag een offerte aan Bestel direct