Bij

Kan sedum op alle soorten dakbedekking? Dit zijn de mogelijkheden!

Sedum dakbedekking biedt talloze voordelen. Denk aan verbeterde isolatie, luchtzuivering, verlengde levensduur van het dak en de bevordering van biodiversiteit. Het kan daarom heel goed zijn dat jij ook graag een sedumdak wilt. Maar welke soorten dakbedekking zijn nu precies geschikt voor het aanleggen van een sedumdak? Daar geven wij antwoord op.
 

De 5 soorten dakbedekking die het meest geschikt zijn voor een groendak

Daken zijn gemaakt van verschillende soorten materiaal. Niet alle dakbedekkingen zijn geschikt voor het aanleggen van een sedumdak. Daarom geven wij vijf soorten dakbedekking waarop dit wel is aan te leggen.
 

1. Sedumdak op bitumen

Bitumen wordt vaak gebruikt voor platte daken. Het is een vloeibaar mengsel dat voortkomt uit ruwe aardolie. Dit mengsel biedt uitstekende waterdichting en stabiliteit voor planten. Daardoor werkt het erg goed om een groen dak op bitumen te aan te leggen.

Om een goedwerkend sedumdak op bitumen te maken, moet je eerst kijken naar de staat van het bitumen. Er kan namelijk lichte scheurvorming in dit type dakbedekking ontstaan. Dat komt door blootstelling aan uv-straling en vocht. Ook kun je voor de zekerheid een wortelwerende laag gebruiken tussen de sedum en de dakbedekking van bitumen. Dit zorg ervoor dat de wortels van de planten in je sedumdak jouw dakbedekking niet binnendringen en beschadigen.
 

2. Sedumdak op EPDM

EPDM staat voor de groep van synthetische rubbers waar deze soort dakbedekking van gemaakt wordt: ethyleen, propyleen, dieen en monomeer. Het is een goede keuze om een sedumdak op EPDM aan te leggen, omdat dit materiaal heel waterbestendig is. Ook helpt het dat dit materiaal niet in stroken gelegd wordt, maar dat het bestaat uit één grote laag rubberfolie. Daarmee voorkom je waterlekken en loskomende naden.

Dit materiaal is niet alleen waterbestendig, maar ook duurzaam; het gaat heel lang mee. Daarnaast is het heel flexibel en kan het veel gewicht dragen. Een groendak aanleggen op EPDM biedt dus veel voordelen.
 

3. Sedum op een dakbedekking van PVC

In principe is dakbedekking van PVC geschikt om sedum op te leggen, vanwege de lichtheid en duurzaamheid. Maar goed is om te weten dat niet alle PVC-dakbedekking goed is hiervoor. PVC is een kunststof en het is goed bestand tegen chemicaliën. Ook is dit materiaal erg soepel, waardoor het makkelijk uitzet en krimpt bij temperatuurschommelingen. Een groendak op een dakbedekking van PVC houdt lang stand, omdat het materiaal een goede weerstand heeft tegen wortelgroei en het heeft een lange levensduur.
 

4. Sedumdak op golfplaten

Heb je een dak met golfplaten? Hier kun je sedum opleggen, maar niet altijd. Goed om te weten is namelijk dat golfplaten niet altijd sterk genoeg zijn om sedum op te plaatsen. Is je golfplatendak wél sterk genoeg, dan doe je er goed aan te kiezen voor één van onze lichtgewichtsystemen. Een lichtgewichtsysteem is speciaal gemaakt van extra licht materiaal voor minder stevige daken.
 

5. Metalen dakbedekking met sedum erop

De laatste soort dakbedekking die we toelichten is metaal. Dit kan gemaakt zijn van zink of aluminium. Het fijne aan deze materialen is dat ze een hele solide basis bieden voor een groendak. Belangrijk is wel dat je het met een wortelverende folie overlapt zodat het volledig waterdicht bedekt is. Dit beschermt het zink tegen de zuren die de plantjes afgeven.
 

Heb je nog vragen?

Weet jij niet welke soort dakbedekking je hebt? Of twijfel je over de mogelijkheden voor jouw dak? Bij De Dakvergroeners helpen we je graag verder. Stuur ons gerust wat foto’s, dan geven wij je advies over de mogelijkheden. Om zeker te zijn of jouw dakbedekking waterdicht is, raden wij aan om een dakdekker in te schakelen.

Vraag een offerte aan Bestel direct 

Producten in dit voorbeeld