Bij

Is de sedum op je dak winterhard?

Sedumdaken zijn niet alleen in de lente en zomer prachtig om naar te kijken. Ook in de winter bieden deze daken een fantastische aanblik. Dat komt doordat sedum winterhard is. Maar wat houdt dat precies in? Dat leggen wij graag uit.

Sedum is winterhard; wat bedoelen we daarmee?

Als een plant winterhard is, betekent dat dat de plant goed overleeft in de winter zonder enige vorm van bedekking. De vetplantjes (ofwel sedumplantjes) van een groendak hebben deze eigenschap. Ze passen zich makkelijk aan het wisselende klimaat aan, doordat de dikke bladeren dienen als natuurlijke isolatie. Ook zorgt het aanpassingsvermogen van de sedumplantjes ervoor dat ze hun mooie, groene kleur behouden.

Kan sedum tegen vorst en sneeuw?

Dat aanpassingsvermogen zorgt er ook voor dat sedum goed bestand is tegen vorst en sneeuw. De dikte van de bladeren is er namelijk niet alleen voor isolatie, maar het minimaliseert ook het bevriezingsrisico. Zelfs als sedum wel een beetje bevroren is, geeft dat geen problemen. Wanneer de sneeuw en vorst weer smelt, herstellen sedumplantjes vanzelf. Dat maakt dat sedumplanten de perfecte keuze zijn om jouw groendak het hele jaar mee in bloei te houden.

Hoe onderhoud ik mijn sedum in de winter?

Dat zelfherstellende vermogen (oftewel: dat sedum winterhard is) biedt ook veel gemak bij het onderhoud. Sedumplanten behouden in de winter in principe hun groene kleur. Dat maakt deze plantjes het hele jaar door aantrekkelijk om naar te kijken. Zie je dat jouw sedum in de winter wel een rode kleur krijgt? Dat is een teken dat het voeding nodig heeft of dat het al te lang droog heeft gestaan. Geef de plantjes daarom gelijkmatig voldoende water.

Wat zijn de ecologische voordelen van een sedumdak in de winter?

Dat sedumdaken winterhard zijn, is niet hun enige voordeel. Ze dragen hiernaast bij aan de biodiversiteit. Een sedumdak biedt namelijk een thuis aan kleine dieren en insecten in de winter, wanneer andere planten in rust zijn. Hiernaast helpen de verdikte bladeren bij het isoleren van gebouwen. Dit helpt de temperatuur binnen te reguleren, waardoor de verwarming minder hoog hoeft en er minder CO2 wordt uitgestoten.

Zelf het hele jaar genieten van groen in uw tuin?

Wij leggen graag een mooi sedumdak voor je aan dat het hele jaar standhoudt. Voor meer informatie over sedum en winterhardheid neem je makkelijk contact met ons op.

Vraag een offerte aan Bestel direct