Bij

Volkskrant vraagt: hoe ecologisch is een groendak nu echt?

De Volkskrant vraagt zich af hoe ecologisch een groendak van sedum is. Wij geven graag antwoord.

De Volkskrant was kritisch over de ecologische waarde van groendaken en dat riep vragen op bij onze groendak-fans. En zorgde voor verwarring. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Daarom lees je hier hoe het echt zit. En beantwoorden we al je vragen.

Met een kritisch artikel zetten journalisten mensen aan tot nadenken. En dat is goed. Want je moet nooit klakkeloos aannemen wat bedrijven beweren. Zo had Jean-Pierre Geelen zijn vraagtekens bij de ecologische waarde van groendaken en schreef er een artikel over in de Volkrant in mei van dit jaar. Hij trapt in het artikel af met een opsomming voordelen van groendaken. Kort samengevat:

  • Een groendak is makkelijk om aan te leggen
  • Een laag begroeiing beschermt je dak tegen licht, warmte en uv-straling
  • Een groendak is geluiddempend
  • Een groendak isoleert tegen warmte in de zomer
  • Met een groendak haal je meer rendement uit zonnepanelen
  • Een groendak vermindert wateroverlast
  • De dakplanten nemen schadelijke stoffen op en zetten Co2 om in zuurstof
  • Een groendak draagt bij aan de biodiversiteit
  • De sedumplantjes van een groendak hebben weinig verzorging nodig

Dat zijn veel voordelen – en die zijn gelukkig allemaal waar. Maar daarna vraagt de auteur zich af: zijn sedumdaken wel zo ecologisch zijn als de aanbieders ervan beweren? Een terechte vraag. Maar jammer genoeg geeft het artikel er uiteindelijk geen helder antwoord op.

Vraag een offerte aan Bestel direct

De experts: groendaken zijn goed voor de natuur en ons klimaat

Experts in het artikel bevestigen namelijk steeds dat sedumdaken een toegevoegde waarde hebben voor de natuur, het klimaat en de biodiversiteit in ons steeds meer vergrijzende land. Maar de auteur lijkt dat toch steeds weer een beetje te willen ontkrachten. Waarom? Dat is ons niet helemaal duidelijk. Maar verwarrend is het wel. En dat maken we graag weer helder voor je.

Antwoord op al je vragen over het artikel over groendaken in de Volkskrant

Vraag 1. Met wat voor plantjes zijn groendaken begroeid?

Op een groendak kan van alles groeien en bloeien. Planten, struiken, bloemen, grassen, kruiden en zelfs bomen. Maar zulke begroeiing is niet voor elk dak geschikt – de wortels van deze begroeiing hebben een substraatlaag (groeilaag) van minimaal 12 centimeter nodig. En dat maakt het te zwaar voor de meeste daken.

Op daken van bedrijfspanden, huizen en bijgebouwen vind je daarom vooral groendaken van sedum. Sedumplanten hebben namelijk een veel dunnere groeilaag nodig en zijn daardoor ook veel lichter van gewicht.

Hoe doen De Dakvergroeners het?
Wij werken uitsluitend met groendak-systemen van sedum.

Vraag 2. Heeft de natuur wat aan sedumplanten?

Een zwart dak heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de natuur en onze leefomgeving. Een dak dat is bedekt met een laag groene en bloeiende sedumplanten wél. Belangrijk is dan wel dat er verschillende soorten sedumplanten op het groendak aanwezig zijn. Want alleen dan verleng je het bloeiseizoen en trek je meer insecten aan.

Hoe doen De Dakvergroeners het?
Onze sedumdaken zijn altijd begroeid met maar liefst 13 verschillende soorten sedumplanten die afzonderlijk van mei tot en met september groeien. Daarom zijn er altijd 8 tot 10 verschillende soorten sedumplanten zichtbaar. En genieten jij en alle insecten lang van een groen en bloeiend groendak.

Vraag 3. Wordt sedum chemisch bespoten?

Helaas werken veel kwekerijen en tuincentra nog met chemische bestrijdingsmiddelen. En die zijn funest voor bijen en insecten. Een sedumdak dat op die manier is ‘bespoten’ draagt daarom niet bij aan biodiversiteit. Het werkt het eerder tegen. Kies daarom altijd voor een groendak dat met natuurlijke middelen is bespoten.

Hoe doen De Dakvergroeners het?
De sedumplanten die wij verwerken in onze groendaken worden uitsluitend bespoten met natuurlijke producten, zoals bijvoorbeeld knoflook. En nooit met chemische pesticiden.

Vraag 4. Worden er inheemse sedumplanten of invasieve exoten gebruikt op groendaken?

Als een groendak is begroeid met inheemse sedumsoorten vormt dat geen enkel gevaar voor de natuur. Maar sommige groendaken bevatten ook invasieve exoten (dat zijn soorten die niet uit Nederland komen). Die kunnen wel voor problemen zorgen. Vraag daarom altijd aan de leverancier van jouw nieuwe groendak waarmee jouw groendak is begroeid.

Hoe doen De Dakvergroeners het?
Wij willen alleen het allerbeste voor de natuur en onze aarde en daarom zijn onze groendaken uitsluitend begroeid met inheemse en ingeburgerde sedumplanten.

Vraag 5. Wat is de ecologische waarde van een groendak?

Verschillende experts in het artikel in de Volkskrant benadrukken dat groendaken en sedumdaken een belangrijke bijdragen leveren aan de natuur en een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Onderzoekers vertelden in het artikel dat er verschillende zeldzame insectensoorten op groendaken werden gevonden, zoals onder andere:

  • de glimmende smaragdbij
  • de kleine muurspinnendoder
  • het zuidelijk spitskopje
  • de blinde bij
  • icarusblauwtjes
  • akkerhommels
  • de schildwesp Idiasta dichrocera
  • en heel veel soorten wantsen, rupsen en slakken

Een groendak van sedum is dus echt een supergoede oplossing om de natuur een handje te helpen. Een groendak is namelijk een plek waar je een dynamisch ecosysteem kunt laten ontstaan en om insecten te laten smullen van nectar en stuifmeel. Hou je van vogels? Die zijn ook gek op groendaken, want bijvoorbeeld kauwtjes en merels komen regelmatig langs om mos te ’stelen’ voor hun nesten.

Een groendak is dus goed voor de natuur. Als het maar een groendak van goede kwaliteit is. Kies daarom altijd voor een groendak met zo veel mogelijk verschillende soorten sedumplanten en dat is bespoten met natuurlijke middelen.

Vraag een offerte aan Bestel direct