Bij

Duurzaam ondernemen: Belastingvoordeel op een sedumdak

Ons klimaat verandert. Het regent vaker en onze zomers zijn warmer dan ooit. We moeten dus met zijn allen aan de slag om het milieu beter te maken. Particulieren doen al enorm hun best om hun huizen te verduurzamen – zonnepanelen vliegen als warme broodjes over de toonbank en steeds meer woningen worden geïsoleerd met mooie groendaken. Maar het is nog lang niet genoeg. Ook bedrijven moeten een bijdrage leveren en ervoor zorgen dat hun panden klaar zijn voor ons toekomstige klimaat. Goed nieuws, want duurzaam ondernemen is nu voordeliger dan ooit!
 

Duurzaam ondernemen is fiscaal heel aantrekkelijk

De overheid stimuleert duurzaam ondernemen al jaren. Maar ook klimaat-adaptieve verbeteringen aan bedrijfspanden staan tegenwoordig hoog op de agenda. Daarom maakt de overheid het fiscaal superaantrekkelijk om duurzaam en klimaat-adaptief te ondernemen. We vertellen je er hier alles over: hoe het werkt, waarom het slim is om nu te investeren en hoe jij er ook van kunt profiteren.
 

Maar eerst: wat is klimaat-adaptie?

Klimaat-adaptie betekent dat gebouwen worden gebouwd of aangepast zodat ze goed functioneren in het huidige en toekomstige klimaat. Extreme hitte, droogte, kou en wateroverlast – jouw bedrijfspand moet daarop voorbereid zijn. Bij nieuwbouw wordt er al rekening mee gehouden. Daar wordt al enthousiast klimaat-adaptief gebouwd. En bestaande gebouwen kunnen worden aangepast. En dat is nog slim ook, want volgens de Wereldbank is investeren in klimaat-adaptie veel voordeliger dan de kosten van gevolgschade door klimaatverandering. Voorkomen is dus echt beter dan genezen.

Meer info over een zakelijk Bestel direct 
 

Groendaken: klimaat-adaptief én fiscaal aantrekkelijk

De overheid heeft besloten dat groendaken vanaf januari 2021 een plek verdienen op de Milieulijst. Terecht. Want groendaken zijn perfect als duurzame en klimaat-adaptieve verbetering van gebouwen – ze zorgen voor waterbuffering, meer biodiversiteit, gezondere lucht en veel betere isolatie bij hitte en kou. En dat is goed nieuws voor ondernemers. Want als je nu investeert in een groendak voor je bedrijfspand, mag je gebruik maken van twee heel aantrekkelijke regelingen.
 

De MIA (Milieu Investeringsaftrek)

Als je in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen investeert, hoef je minder belasting te betalen. Het geld dat je uitgeeft aan deze investeringen kan je met behulp van de MIA van je winst aftrekken. En die aftrek kan oplopen tot wel 36 procent van het investeringsbedrag (bron: RVO).
 

Maar met de Vamil wordt het nog leuker!

Met de regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen kun je de kosten van duurzame en klimaat-adaptieve investeringen verspreid over meerdere jaren van je winst afschrijven. Het fijne aan deze regeling is, dat je zelf bepaalt hoe snel en wanneer je investering wordt afgeschreven. En het allergrootste pluspunt is dat je tot wel 75 procent mag afschrijven in het jaar dat jou het beste uitkomt. Dat kan je veel geld opleveren.
 

Snel duurzaam met een groendak

De snelste manier om je bedrijfspand klimaat-adaptief te maken is met een groendak van sedum. Sedumdaken zijn namelijk licht en kunnen op bijna elk dak geïnstalleerd worden. Daarbij komt dat de installatie ervan supereenvoudig is en het onderhoud te verwaarlozen – drie keer per jaar bemesten is al genoeg om te profiteren van alles wat een groendak te bieden heeft. En zeg nou zelf, deze vorm van dakisolatie is natuurlijk ook heel fijn om naar te kijken!
 

Wij jij ook een groen bedrijfspand dat klaar is voor de toekomst?

Investeer dan in een groendak! Want dat is mooi, voordelig en heel snel geregeld. En je hoeft er maar een paar dingen voor te doen. Allereerst natuurlijk: je groendak bestellen en beslissen of je het zelf aanlegt of het door ons laat installeren. Een groendak aanleggen doen we namelijk graag voor je.

Daarna nog twee kleine formaliteiten. Je moet je investering - binnen drie maanden na aanschaf - melden bij het RVO om in aanmerking te komen voor de MIA en de Vamil. Pas daarna de regelingen toe op je belastingaangifte en je bent klaar. Best makkelijk toch?

Meer info over een zakelijk Bestel direct