Bij

Sedumdak nadelen

Sedumdak nadelen? Die zijn er bijna niet!

Vandaag vertellen we je alles over de nadelen van een sedumdak. Voor bedrijven en particulieren. We vertellen waar je tegenaan kun lopen, maar vooral waarom die nadelen erg meevallen. En waarom die niet opwegen tegen de voordelen. Lees je mee?

Als jij ook je steentje bij wilt dragen aan een beter milieu, dan is een sedumdak – op het dak van je huis of je bedrijfspand – de makkelijkste en voordeligste oplossing.

En de snelste, want een sedumdak kan al binnen een dag aangelegd zijn.

Wat is een sedumdak eigenlijk?
Een groendak is een verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten beplanting op daken. Er zijn daken met kruiden, met grassen en volledige daktuinen met bomen en struiken. Een sedumdak is ook een soort groendak, alleen bedekt met allerlei soorten sedumplantjes (vetplantjes).

 

Wat zijn de nadelen van een sedumdak?

Sedumdaken zijn razend populair. Niet gek, want een dak van sedum heeft veel voordelen – voor het milieu, je energierekening en de staat van je dak. Maar daarover later meer. Laten we het eerst hebben over de nadelen van een sedumdak.

Welke zijn dat? En hoe erg zijn die nadelen eigenlijk? We geven hier antwoord op je vragen.

Is een sedumdak duur?
Stel, je hebt een plat dak op je aanbouw van 18 vierkante meter en wil daar graag een sedumdak op aanleggen. Wat kost dat nou eigenlijk?

We laten het zien met een rekensommetje:
Een sedumdak van De Dakvergroeners schaf je al aan vanaf € 38,50 per vierkante meter. Maar veel gemeentes is Nederland geven tot wel 50% subsidie. Een sedumdak voor je aanbouw kost je dan nog geen € 500,00. Dat valt dus best mee hè?

Heb je meer kans op lekkage door een sedumdak?
Begroeiing op je dak. Wortels die in je dak groeien. Dat móet voor lekkage zorgen. Ja, dat zou kunnen. Maar dat gebeurt alleen als je dak niet in goede staat is of als je het sedumdak niet op de goede manier installeert. We leggen het uit.

 • Als de conditie van je dak goed is (dat kunnen we voor je controleren) hoef je je geen zorgen te maken over lekkage.
 • Onze sedumdak-systemen hebben – of worden voorzien van – een wortelwerende laag die je dak beschermt tegen de wortels van onkruid.
 • Een grindrand rondom je sedumdak zorgt ervoor dat al het overtollige regenwater netjes in je afvoeren wegloopt.

 

Is de conditie van je dak goed?

En het sedumdak goed geïnstalleerd?

Maak je dan geen zorgen over lekkage.

 

Kost een sedumdak onderhouden veel tijd?
Sedumplantjes zijn echt superplantjes! Ze zijn beresterk en hebben heel weinig onderhoud nodig. Fijn: je hoeft daarom maar drie keer per jaar je dak even op. Daar controleer je of de afvoeren nog goed doorlopen, haal je hier en daar wat onkruid weg en verwen je de sedumplantjes met wat sedumdak meststof. Want dat verdienen ze natuurlijk.  

Niet alle daken zijn toch geschikt voor een sedumdak?
Wij hebben sedumdaken voor bijna ieder dak. Voor platte daken natuurlijk, maar ook voor schuine daken met een hellingshoek tot 25 graden. Is de constructie van je dak wat minder solide? Dan kun je eens kijken naar ons lichtgewichtsysteem. Dat weegt namelijk maar max. 45-50 kilo in verzadigde staat en is geschikt voor bijna ieder dak.

Je ziet het: onze sedumdaken hebben eigenlijk geen nadelen. Alleen maar voordelen. En die vertellen we je natuurlijk ook nog even.

De voordelen van een sedumdak

 

 • Je huis of bedrijfspand wordt 4 tot 8% meer waard
 • Zonnepanelen werken veel efficiënter
 • Dakbedekking gaat minimaal 2 keer langer mee
 • Je hebt minder wateroverlast bij zware regenval
 • Je huis of bedrijfspand is in de winter warmer
 • En in de zomer koeler
 • Elk gebouw ziet er mooier uit met een sedumdak
 • De lucht in de omgeving wordt schoner en dus veel gezonder
 • Je draagt bij aan meer biodiversiteit (hoera voor bijtjes en vlinders!)

 

Ben je ook overtuigd dat een sedumdak de beste keus is voor je huis of bedrijfspand?