Bij

Extensief groendak of intensief groendak?

Voor een extensief groendak heb je geen groene vingers nodig (alleen een kleine investering)

Extensieve groene daken zijn enorm in opkomst. Een extensief groendak verbetert namelijk het milieu, verlaagt je energierekening, is betaalbaar en makkelijk te onderhouden. Maar wat is het verschil met een intensief groendak? Dat en nog veel meer lees je hier.

Onze aarde heeft het zwaar. Door verstedelijking en woningschaarste moet de natuur steeds vaker plaatsmaken voor grijze gebouwen en zwarte daken. En dat is niet goed voor de kwaliteit van onze lucht en de biodiversiteit.

We hebben dus meer groen nodig. Voor onze bijtjes en vlinders, maar ook om wateroverlast, luchtvervuiling en hittestress in huis of op kantoor te voorkomen. En jij  – huiseigenaar of opperbaas – kan daar op een snelle, makkelijke en vooral supervoordelige manier bij helpen.

Groendak op bijgebouw, woning of bedrijfspand

Heeft jouw huis of bedrijfspand een plat – of licht hellend – dak? Of heeft een van de bijgebouwen er eentje? Dan ben jij een van de gelukkigen die een prachtige plek heeft voor een groendak! En het maakt niet uit of het dak drie of dertig vierkante meter groot is.

Elke vierkante meter groen maakt ons milieu een stukje gezonder en jouw portemonnee blijer!

Maar voor welke soort groendak kies je? We vertellen je hieronder alles over extensieve groene daken en intensieve – over de verschillen, het onderhoud en hoe je ze aanlegt.

Wanneer is een groendak extensief?

Extensief bekent letterlijk ‘zich ver uitstrekkend’. Een groot oppervlak dus. Een groendak is extensief als het om weinig onderhoud vraagt en de beplanting niet hoger is dan 15 centimeter. Daarom zijn extensieve groendaken vaak begroeid met sedum.

Extensief groendak: onderhouden

Sedumplantjes – vetplantjes – zijn supersterk. Ze kunnen goed tegen hitte en droogte. En voor een flinke regenbui zijn ze ook niet bang, want ze kunnen heel veel water opnemen. Daarom heeft een extensief groendak van sedum maar heel weinig onderhoud nodig.

Voor het onderhoud van een extensief groendak hoef je namelijk maar een keer of drie per jaar je dak op. Dan verwijder je wat onkruid, controleer je de afvoeren en verwen je de sedumplantjes met wat bemesting. Want daar worden ze groot en sterk van.

Extensief groendak: aanleggen
Ook de installatie van een extensieve groendaken is makkelijk, want je koopt ze vaak als kant-en-klaar pakket – in de vorm van cassettes met een mix van sedumplantjes bijvoorbeeld. Die klik je supereenvoudig aan elkaar.

Maar je kunt extensieve groendaken ook kopen op rol. Je koopt dat een sedummixmat en die rol je, nadat je waterbufferend vliesdoek en het substraat hebt aangebracht, uit over je dak. Daarna plaats je nog een drakrandprofiel met grind (als je geen dakrand hebt) en klaar is Kees.

Extensief groendak: het gewicht

Het gewicht van een extensief groendak is wisselend, want dat hangt af van het systeem dat je kiest. Er zijn speciale lichtgewicht-systemen die maar 45 kilo per vierkante meter in verzadigde staat wegen. Die kunnen de meeste daken goed dragen. Maar er zijn ook extensieve groendaken die wel 85 tot 100 kilo per vierkante meter wegen als ze verzadigd zijn.

Extensief groendak: de kosten

Als je een extensief groendak koopt en het zelf aanlegt betaal je tussen € 38,50 en € 65,50 per vierkante meter. Het verschil in prijs heeft te maken met het systeem dat je kiest, hoe duurzaam de materialen zijn en de hoeveelheid sedumplantjes die erin verwerkt zijn. Maar voor welke je ook kiest, je kunt bijna altijd rekenen op subsidie van je gemeente.

Conclusie: extensieve groendaken zijn betaalbaar, kunnen door hun lage gewicht op de meeste daken aangelegd worden en zijn makkelijk te installeren en onderhouden.

Extensieve groendaken zien

Er zijn ook groendaken die om meer onderhoud vragen – dat zijn intensieve groendaken.

Wanneer is een groendak intensief?

Intensieve groendaken – natuurdaken – zijn afwisselend begroeid. Je kunt een intensief groendak zien als een echte tuin op je dak. Qua beplanting kun je er eigenlijk alle kanten op. Je kunt kiezen voor bodembedekkers, grassen, struiken, heesters en zelfs bomen. Dat is een feestje om naar te kijken natuurlijk, maar maakt ze wel intensief in onderhoud.

Intensief groendak: onderhouden

De beplanting van een extensief groendak is dus gevarieerd. Dat betekent dat je het net zo moet onderhouden als een echte tuin. Snoeien, water geven, bemesten, onkruid wieden, herbeplanten en ongediertebestrijding is allemaal nodig om je daktuin mooi en gezond te houden.

Intensief groendak: aanleggen en gewicht
De wortels van de beplanting van intensieve groendaken hebben genoeg ruimte nodig om te kunnen groeien. Het is daarom belangrijk dat de substraatlagen – dat is de laag waar de planten hun water en voeding uit halen – dik genoeg zijn. De wortels van een boom of struik zijn tenslotte langer dan die van een bodembedekker.

Een intensief groendak is daardoor tussen 15 en 150 centimeter hoog en kan in verzadigde staat wel 150 kilo per vierkante meter wegen. In de meeste gevallen is er daarom een speciale dakconstructie nodig om het gewicht te kunnen dragen. En dat is specialistenwerk.

Intensief groendak: de kosten

Omdat voor een intensief groendak vaak extra constructieve maatregelen nodig zijn, zijn intensieve groendaken flink duurder dan extensieve. Logisch natuurlijk. En ook aan de beplanting moet je – net als bij een ‘gewone’ tuin – wel wat geld uitgeven. Maar dan heb je natuurlijk wel wat! 

Conclusie: intensieve groendaken zijn duurder en intensiever in onderhoud dan extensieve groendaken. Ze moeten door een professional aangelegd worden en meestal moet de constructie van je dak aangepast worden. Maar als je dat ervoor over hebt, geniet je jaren van alle voordelen van een groendak.